Jaslice v naši župniji

Težko bi točno ugotovili, kdaj so bile v naši župniji prvič postavljene jaslice. Do začetka 80-ih prejšnjega stoletjaž, je bilo postavljanje le teh predvsem v domeni domačega župnika. Starejši župljani in tisti srednjih let, se še dobro spomnijo jaslic pod misijonskim križem, ki jih je postavljal nekdanji župnik g. Gregor Andoljšek.
Po njegovi smrti l. 1979, in s prihodom novega župnika g. Danijela Kaštruna, so se stvari korenito spremenile. Male jaslice izpod misjonskega križa so se preselile in sčasoma zavzele skoraj celotno stransko ladjo. Spremenil pa se je tudi način postavljanja. Sprva je k postavljanjiu pritegnil ministrante, nato mlade... Hkrati s nabavo materijala (zavese, skale lehnjaka...) smo že na začetku izdelali tudi nove figure. Od prejšnjih so se razlikovale tako, da jih je bilo mogoče upogibati in prilagajati različnim postavitvam.
Kmalu pa je g. župnik delo prepustil mladi ekipi, ki to delo opravlja še danes. Naključje je hotelo, da smo že kmalu po začetku našli prostor, kjer vsako leto nabiramo mah. Ker je tega precej, se je v zadnjih letih razvil že skoraj običaj skupnega nabiranja mahu.
Če smo v prvih letih jaslice v večini le postavljali in pri tem uporabljali i
zključno naravne materijale(štori, skale, korenine, mah, trava...), pa smo v zadnjem desetletju posegli tudi po umetnih. Tako naše jaslice postajajo že skoraj umetniške. Izdelava jaslic poteka skozi celo leto, od začetka oktobra je večino prostega časa namenjeno le temu. S postavljanjem začnemo v začetku adventa.

0 komentarji:

Objavite komentar