Jaslice 2018

Ko  začnem razmišljati o jaslicah za tekoče leto, mi najprej skozi misli šinejo pretekle še ne realizirane ideje. Nekaj idej imam v glavi že vrsto let a vsakič jih "prehiti" nova. Veliko idej se namreč porodi tekom božičnega časa. Tudi za letos so bili stari načrti povsem drugačni. A čudovita pokrajina, ki sem jo letos po dolgih desetletjih spet videl od blizu me je povsem prevzela. ne vem če bi še katera slovenska pokrajina bila lahko bližje dogodku, ki se ga spominjamo že preko 2000 let; Revni pastirci, uboge  preproste jasli, samotne poti, nebo posijano s tisočerimi lučmi. Velika planina. Čudoviti biser, ki mu ni para na svetu. Velika planina!
   Zgodovinarji, arheologi, in drugi raziskovalci se že stoletja trudijo razvozlati kako je izgledal hlevček v katerem je rojeno naše Odrešenje. Je bila to votlina, hlev, odprti prostor za živino...? Tudi
   Ko je nastala ideja, da letošnje jaslice postavimo v planšarko naselje Velike planine, sem se podal v ogled same pokrajine. Kljub temu, da sem tam že nekajkrat bil, sem bil tokrat, ko sem jo gledal skozi drugačne oči presunjen. Čeprav je danes turistično močno oblegana, pa vendar obiskovalca ne pusti ravnodušnga. Ko sem skozi objektiv fotoaparata gledal revne a lično urejene pastirske staje so mi misli hitro splavale proti tisti noči.

    

Bi šlo tako? Poskusite se vživeti v čar tiste noči, ko se boste ustavljali ob letošnjih jaslicah, ali ko se boste v prihodnosti morda potepali po Veliki planini. 
Noč je. Hladni veter potegne čez planino in zatuli med osamelimi smrekami. Globoko v dolini se vidi razsvetljeno mesto - tukaj le slutiš lahko kje se nahajajo staje. na drugem bregu poplesavajo iskre  pastirskega ognja. V noč se oglasi blejanje ovčke, tam nekje zamuka krava. Miljarde zvezd razsvetljuje nebo. Naenkrat nebo razsvetli močan utrinek in nekako obstane nad osamljeno pastirsko stajo.  Oglasi se jok novorojenčka. Oko sledi ušesom in išče njegov izvor. tedaj se v višavah se zasliši nežno melodijo ; "Slava Bogu na višavi". Zvezda zasije še močneje in popolnoma razsvetli pastirsko stajo. Stopimo bližje. V predverju staje mlada mati ravno v jasli polaga novorojeno Dete. Ob strani stoji možak srednjih let in kot zamaknjen stmi v novorojenčka. Tudi volek in osliček se čudita in zreta v otroka...
arheološko raziskovanje ne da točnega odgovora. Jasličarji se zato trudimo prikazati kako bi izgledalo njegovo rojstvo danes, v našem okolju. Tudi sicer se Jezus rojeva vedno znova, vsako leto ko se poglabljamo v skrivnost tiste davne noči.

0 komentarji:

Objavite komentar