Jaslice 2012


Papež Benedikt XVI. je z apostolskim pismom Vrata vere razglasil leto vere V katerega smo vstopili v mesecu oktobru. V tem letu naj bi utrdili svojo vero v Jezusa, ki nas je odrešil, in bili pripravljeni Zanj tudi javno pričevati.
Velikokrat slišimo, da je naša vera le tradicija, nekaj kar prenašamo iz roda v rod. Slovenska zemlja pa temu nasprotuje. Vsepovsod imamo nešteto znamenj, ki glasno pričajo, da je v preteklosti vera slovenskega človeka slonala na pravih temeljih. Dežela je posejana s cerkvicami, kapelicami, razpeli, raznimi kipi priprošnjikov (Florijan), Slovenec je svojo vero zabeležil tudi na svoji doimačiji (Bohkov kot, kipi v nišah domačij, znamenja na vhodnih portalih. Ko se torej ozremo naokrog vsepovsod vidimo, kako živo so naši predniki verovali, se znamenj svoje vere niso sramovali, temveč so jo jasno izpričewvali pred vsem svetom čeprav včasih v izredno težkih razmerah. Za svojo vero, je tisoče naših prednikov dalo pred dobre pol stoletja celo svoja mlada življenja.
V letu vere se bomo spet skušali vrniti k tem zdravim koreninam, saj le na njih lahko zraste dober pridelek, in od njih je celo odvisno preživetje našega naroda. Vidna znamenja vere preteklih rodov pa naj nas na tej poti spodbujajo.

Delček tega smo upodobili tudi v naših jaslicah. Od visokega Triglava, preko Kalvarije, cerkva, kapelic do nekdaj tipične domačije.

0 komentarji:

Objavite komentar