nedelja, 24. december 2023

Noč Božična, sveta noč...

Noč Božična sveta noč.... Ponovno je med nami čas, ko se v prazničnih lučeh, glasbi, kuhančku, veseljačenju in dobri hrani spominjamo dogodka izpred 2000 let. Pa je Božič res to? Že božične pesmi nam pojo drugačno zgodbo. Npr; »tam na gmajn´ci v revni štalci je rodila Jezusa...«  Tudi v jaslicah Sveto družino največkrat najdemo v »štali« ali votlini – daleč od blišča - obkroženo le z živino in revnimi pastirji.

Sredi poletja se je nad našo deželo spustila ujma, kakršne ne pomnimo že 100 let. Orkanski vetrovi, silovito deževje, poplave in plazovi so marsikatero dolino preoblikovali do neprepoznavnosti. Siloviti vetrovi so ruvali drevesa, narasli hudourniki so rušili in spodjedali vse pred seboj.  Namočeni bregovi so z drsenjem  marsikje popolnoma spremenili svojo podobo.  Tudi pri nas smo kar nekajkrat občutili silovito moč narave, ki je mnoge potisnila na kolena.

A leto je pokazalo tudi drugo plat. Čeprav smo se Slovenci kot tudi Pograjci že velikokrat izkazali za  sočutne do sočloveka pa take solidarnosti  še ni bilo. Čistilne akcije, zbiranje materijala, delovne akcije za ureditve vodotokov in plazov...

 Naše letošnje jaslice zaobjemajo delček burnega preteklega leta. V njih boste sveto družino našli v preprosti bajti, ki jo z ene strani ogroža plaz, z druge povodenj. Hlev je močno poškodovan, a nad plazom je že videti skupino ljudi, ki je prihitela s preprostim orodjem na pomoč.  Simbolično je kar nakaj materijala uporabljenega iz dejanskega kraja(enega izmed najbolj prizadetih »grabnov«).   

Upamo, da se boste radi ustavili ob jaslicah in Vam voščimo Blagoslovljen Božič


0 komentarji:

Objavite komentar