sreda, 26. november 2014

Materijali


http://zupnija-polhov-gradec.rkc.si/jaslice/2007/P1010008.jpgV prvih letih so nam za poslopja, hlevček in ostale bivalne prostore figur  služili predvsem naravni materijali( štori, lubje, les) v zadnjih časih posegamo tudi po umetnih (stiropor, mavec, purpen...). S temi materijali se je tudi povečala možnost oblikovanja in postavitve bolj realističnih maket. Večina teh maket nastaja v mojem ateljeju oziroma delavnici. Zadnjih nekaj let sem izdelal tudi nekaj novih figur, ki nam služijo za  prikaz žinvljenja v določeni pokrajini.

http://zupnija-polhov-gradec.rkc.si/jaslice/2010/9.jpgPri postavitvi jaslic v župnijski cerkvi se uporablja veliko najrazlinejših materijalov. Ker jaslice zapolnjujejo kar dve tretini stranske ladje (cca 40 m2) je materijala tudi potrebnega veliko. Ogrodje ponavadi postavimo iz lesa. Stolice, deske , plohi, lestve in podobno nam služi za osnovno obliko pokrajine. V teh dneh cerkev postane prava delavnica. Žaganje, zabijanje, vrtanje so stvari mimo katerih pri tem delu ne moremo. Ko je osnovna oblika dokončana se dodajajo makete hiš, kozolcev, hleva, oblikujejo se votline, hribi iz pravih skal(predvsem lehnjak). Oblikovanje potokov ali jezere je svojevrsten poseg, saj zahteva izredno natančnost, da ne pride kasneje do poplav. No v zadnjih letih uporabljamo folijo za ribnik ki na, veliko dela in skrbi prihrani.

Eno pa le ostaja vedno enako in brez tega v jaslicah na Slovenskem ne gre - mah. Le tega že skoraj od vsega začetka nabiramo v kočevskih gozdovih. Zadnjih deset let je to nabiranje postalo tudi nekakšno mini župnijsko romanje, saj se vsako leto ustavimo tudi pri breznu na Konfinu, kjer je življensko pot po 2. svetovni vojni končal naš sofaran. 

0 komentarji:

Objavite komentar